Zavaruj svoje roke pred vplivi zime

Ne pozabi, da so ravno roke tiste, ki so najbolj izpostaljene negativnim dejavnikom - z njimi pomivamo posodo, peremo občutljive kose oblačil in se v zimskih mesecih kepamo brez rokavic. Obenem pa so ravno roke tiste, ki sežejo v dlan, božajo, smo nanje ponosne, kadar se lepo nalakiramo ... Dovolj skrbiš zanje?

  1. Ne odhajaj na mraz brez rokavic: Najpomembnejša zaščita za roke pozimi so tople rokavice. Koža na rokah je tanka, delikatna in pogosto suha, zato je ne izpostavljaj dejvnikom, kot sta mraz in veter, in rajši pozabi na kepanje brez rokavic.
  2. Poskrbi za dovolj vlage: Suh zrak škoduje koži, zato k radiatorjem postavi posodice z vodo, vanje pa za dodaten učinek kani še kakšno kapljico eteričnega olja. Zaščitila boš kožo - tudi na rokah - in obenem poskrbela za aromaterapijo.
  3. Nahrani svoje roke: Pri roki (dobesedno:) imej vedno svojo najljubšo kremo, s katero roke nahrani nekajkrat na dan. Za pred spanjem bo odlično tudi bio karitejevo maslo, saj bodo imele roke vso noč časa, da se nahranijo. 
  4. Uporabljaj zaščito: Pri pomivanju, pranju na roke ali čiščenju kopalnice NIKOLI ne pozabi na rokavice. To naj postane tvoja navada, od katere ne odstopaš tako, kot ne odstopaš od umivanja zob. 
  5. Maska za roke: Mehke, gladke, lepe roke lahko dolgo ohraniš takšne, če jim posvetiš še malo dodatne pozornosti: izberi ali izdelaj kar svojo masko za roke. Ključna je nočna nega: zvečer si nanesi masko, na roke si nadeni bombažne rokavice in tako poskrbi za osemurno intenzivno nego rok!

MASKE ZA ROKE, KI JIH LAHKO PRIPRAVIŠ SAMA

Daleč najboljša maska je zagotovo OGNJIČEVA – gre za preprosto ognjičevo mazilo naših babic, ki ga lahko ga naredimo tudi same: ognjiičeve cvetove skuhamo v oljčnem olju, za konsistenco pa dodamo malo vazelina ali čebeljega voska iz lekarne.

Za nego suhe kože na rokah uporabi malo domišljije in sestavine, ki jih imaš v kuhinji. Na primer:

JOGURT, SKUTA, JAJCA

To so odlični viri proteinov in tako tudi esencialnih aminokislin; z njimi lahko uravnavamo konsistenco doma pripravljene maske.

KORENJE

Vir vitamina A, ki je eden izmed najpomembnejših vitaminov za kožo; nadzira epitelizacijo celic (rast in obnovo celic epidermisa – vrhnje plasti kože), vitamin A je tudi odličen antioksidant – lovilec prostih radikalov –  in ščiti naše celice pred stresom.

MED

Antibakterijsko in antioksidativno delovanje, emolientno delovanje, hranilno delovanje, je kot nekakšen antibiotik - res pomiri kožo in deluje tudi protivnetno. Taradi visoke vsebnosti antioksidantov ima antiage delovanje.

JABOLKA

Mehčajo in pomirijo kožo, lupina vsebuje polno antioksidantov, če gre seveda za domača jabolka!

BRESKEV

Vitamin A in C, vlažilno delovanje.

OLJČNO OLJE

Hranilno in emolientno (mehčalno) delovanje, vir vitamina E (antioksidant)

BANANE

hranilno delovanje in za revitalizacijo kože, polna esencialnih mineralov: od kalija in magnezija do kalcija in železa.

AVOKADO

poln vitaminov (A,E,K) in mineralov.


 

Si objava zasluži tvoj všeček?